ama ne pilav, şiir gibi!
3-5 sene önce, bir yaz günü Ayvalık’ta akşam yemeği için yaptım ilk. evde pirinç yoktu, canım pilav çekiyordu. hatta dahası patlıcanlı pilav çekiyordu. eh öyle olunca da patlıcanlı şehriye pilavı yaptim. o kadar iyi oldu ki, döner dönmez Kantin’de de yaptım. herkes bayıldı. hatta Bülent Bey klasik patlıcanlı pilava tercih eder oldu. ben 3-5 kez yaptıktan sonra, Bayram Usta’ya devrettim. o da şahane yapar oldu. sonra kış geldi, patlıcan sezonundan çıktık, pilavı da bir dahaki yaza kadar yapmadık. yeni sezon geldiğinde Bayram Usta yine yaptı ama olmadı. problem neydi onu da çözemedi. bana da bir üşengeçlik geldi, yapasım olmadı. yani patlıcanlı şehriye pilavı mönüden çıktı.
çıktı da çıkmasına, Uğur sürekli soruyor, Ergün ne zaman diyor, Bülent Bey de talep ediyor. ama basiretim bağlanmış herhal, bugüne kadar tekrar yapmadım. ama bugün, bu geç-yaz günü, yapasım gelmiş olmalı, yaptım.
aslında zor bir pilav değil, normal pilavı yapan herkesin rahatlıkla yapabileceği bir reçete. dikkat edilecek noktalara dikkat etmek yeterli. ben yaptım, Bayram Usta da başımda durdu, neyi-ne zaman-nasıl yapıyorum baktı. bir dahaki sefere o yapacak.
nasıl mı oldu?
dedim ya şiir. patlıcanı, domatesi, taze kekiği, zeytin tapenadı, maydanozu ve limon kabuklarıyla sahane bir pilav.
PATLICANLI ŞEHRİYE PİLAVI
4 Kişilik
3 ad. Kemer Patlıcan
2 ad. Çarliston Biber
2 ad. Soğan, iri
2 ad. Domates
2 diş Sarımsak
¼ Limonun Kabuğu
10 gr. Taze Kekik
1,5 SB. Arpa Şehriye
3 ÇK. Zeytin Tapenade
1,25 SB. Su
½ demet Maydanoz
Zeytinyağı
Tuz
• Patlıcanları alacalı soyun; tuzlayıp bir kevgirde kenara koyun.
• Soğanları sıçandişi, sarımsakları incecik pul pul, çarliston biberleri de çok iri olmayacak şekilde doğrayın.
• Domatesleri rendeleyin.
• Patlıcanları yıkayıp kurulayın.
• Pilavı pişireceğiniz tencerede 1-1,5 parmak kalınlığı geçmeyecek zeytinyağda kızartın ve kağıda alın. –> Patlıcanların hepsi aynı anda kızarmaz, parti parti kızartın. Gerekiyorsa yağ eklersiniz, ama mümkün mertebe az yağ kullanmaya çalışın.
• Patlıcanları kenara aldıktan sonra aynı yağı kullanarak soğanları biraz da tuz ekleyerek kavurmaya başlayın. –> Eğer yağ gözünüze çok gözükürse, soğanı kavurmaya başlamadan azaltın.
• Soğanların renkleri değişmeden yumuşayıncaya kadar pişirin. İçine doğranmış biberleri atıp, kavurmaya devam edin.
• 3-4 dakika sonra pul pul doğranmış sarımsakları, limon kabuğunu ve demet halinde taze kekiği katın.
• 2-3 dakika sonra rendelenmiş domatesleri katıp, domatesler suyunu çekinceye kadar hepsini pişirmeye devam edin.
• Bu aşamada şehriyeyi de katıp, biraz kavurun.
• En son olarak da patlıcanları ve ölçtüğünüz kaynamış suyu katın.
• Tencerenin kapağı kapalı olarak orta-kısık ateşte göz göz oluncaya kadar pişirn.
• Göz göz olunca karıştırıp, üstüne temiz bir bezle örtüp, kapağı kapayın ve altına amyant koyun. Altını da iyice kısııp, 10 dakika demlenmesine izin verin.
• 10 dakika sonra ateşi kapatın ve hiç üstünü açmadan 1 saat bekletin.
• Sonra açıp, havalandırın ve içine ince kıyılmış maydanozları ve tapenadi karıştırıp, servis tabağına alın.
• Oda sıcaklığında servis edin.
5yildir yurtdisinda yasiyorum, ayda iki ayda bir Istanbula geldigimde Nisantasi’ndaysam Kantin’de mutlaka yiyorum. Hatta en son geldigimde tdilattaydi, karnim da ac, pek bir uzuldum. Siteyi ve blog’u gec kesfetmisim, ilk denedigim tarif eksili kereviz oldu. Zeytinyaglisindan baska turlusunu de yapabilecegim diye seviniyorum artik. Hatta kuzu etli dedenerim. Bu aksam da pirasali nohutu yapacagim.
Ellerinize saglik…
limon kagubunu dograyip mi koycaz rendeleyip mi?patlicanlari nasil dogrucaz?tapenad olmazsa olmazimi bu yemegin?
Limon kabuğu soyacakla çektiğiniz pul gibi parçalar halinde olucak; patlıcanlar 1/2 ceviz büyüklüğünde küplenecek; ben gecen gun zeytin tapenadsiz yaptım, gayet guzel oldu, yani olmazsa olmaz degil.