beyaz etli balıklardan yapıyoruz, çipura, levrek. bugün tamamını Halil yaptı, şahane de yapmış, söyleyecek kusur yok. hiç tıkız değil, balığın lezzeti yerinde, içinden taze tarhun hissediliyor, ama basmıyor, sulu sulu, pişme kıvamı yerinde. kısaca müthiş olmuş. yanına Bayram Usta’nın püresi ve benim yaptığım salsa verde ile servis ettik.
bir akşam evvelden tam 4,5 kilo lop beyaz balık eti ayıkladık. hani kılçık mılçık kalmasın diye. sabah balıkları satır ile kıyma yaptık. aslında satırla olduğu için kıyma demek yanlış. oldukça iri taneli bir kıvamı oldu. adı üstünde işte, satır kıyması. diş diş. içine yumurta, fırınlanmış ekmek kırıntısı -galeta unu değil- kıyılmış taze tarhun, yenibahar, az kimyon, tuz, taze çekilmiş karabiber, kıyılmış taze soğan. harmanlayıp, kalıplara doldurup, odun fırınında pişirdik.
salsa verdeye eşit miktarda fesleğen ve maydanoz, onların üçte biri kadar dereotu, dereotunun da üçte biri kadar taze tarhun doğradım. pek de ince olmayacak şekilde. ayrıca kapari, şöyle bir üstünden bıçakla geçtim. doğrayıp, bıçağın yassı yüzüyle macunlaştırdığım bolca ançuez filetosu, ezilmiş sarımsak, ufacık çintilmiş 3 tek arpacık soğan, rendelenmiş limon kabuğu, değirmen karabiber ve önce eleyip, iri tanelerini seçtiğimiz ve fırında ısıtıp tazelediğimiz ekmek kırıntıları. en son olarak da bir fırt limon suyu. ekşisi hissedilmeyecek ama tazeleyecek. nefis bir tabak oldu. ortak çaba, ama aslan payı Halil’in.
Bugün gelmeliymişim Kantin’e, kaçırmışım. Somonla benzerini yapıyordum ama levrek ve çipurayla da çok farklı bir tat olur sanırım. Kalıpta pişirmek ne güzel fikir ! Salsa verde basit görünüyor ama bence kıvamını ancak siz böyle tutturabilirsiniz. Hepinizin eline sağlık !
Merhaba,
Salsa verde yapmayi ilk kez deneyecegim ve cok da vaktim olmayacak dolapta bir gun bekleyebilir mi acaba bu aksamdan yapip yarin servis etsem?
Tesekkurler
Bekler, ama aynı nefasette olmaz. En azından sarımsağını ve limon suyunu son dakikada ekleyin. Otları, kapari ve ancuezi dograyıp, zeytinyağı ile karıştırın. Hava almayacak sekilde buzdolabına kaldırın. Servisten 30-40 dakika önce tezgaha çıkarın, ağzını da acın, hava alsın, oda sıcaklığına gelsin. Son dakikada da sarımsak ve limon suyunu ekleyin. Son anda bir tazelenme ile lezzeti elden geldiğince toplarsiniz. Taze yapabilseniz tabii daha iyi olurdu, ama böylesi de durumu kurtarır.
Cok tesekkurler her zamanki gibi hizli geri donusunuz icin. Blog isini gercekten hakkini vererek yapiyorsunuz, bazi bloglarda bekle ki soruna bir cevap gelsin.
Deniz