dün misafir gelecekti, sarımsaklı ekmek hazırladım. ama misafirler gelmediler, sarımsaklı ekmek de fırınlanmak üzere kalakaldı. kısmet bu akşamaymış.
benim ekşi mayayı dilimleyip, ama tam dibine kadar değil, tamamını kesmeden, aralara da sarımsaklı tereyağı, öylece fırına. çıtırdayınca çıkardım, yanına az birşey keçi peyniri, bir kaç dilim de yaban domuzu salamı, taa New York’lardan taşıdığım.
sarımsaklı ekmek
28/05/2012 by semsaD
Semsa, Cenk’e(Cafe Fernando) sordum ama biliyorsun kitap isi ile ilgili cok yogun, benim de acil cevaba ihtiyacim var, o nedenle sana da sorayim dedim. Eksimaya yaptim, 9. gununde, fakat henuz uzeri kabuk baglamadi, sabah besliyorum, 5 saat icinde 6-7 cm kabariyor, yani performansi iyi ama kabuk yok, basberi iyi kabariyor ama kabuk yok. Kabugun maya acisindan onemi nedir? Benim maya oldu mu acaba?
Kabuk önemli değil, benimkinde de yok. Eger gözle görülen bir kabarma oluyorsa, büyük ihtimalle olmuştur. Eger ekmek yapacaksan, kabarmanın olduğu ilk 2-2,5 saat icinde yapmani tavsiye ederim. Hem dn kuvvetli olduğu, hem de eksi kokusu bu genç asamada minimumdadir. Hafif meyvesi bir koku, muzumsu, ve suya attıgında yüzüyorsa, hamur tutmaya hazırsın demektir.
Kolay gelsin.
supersin, sagol, bu haftasonu ekmek yapiyorum, bilgi veririm.
sen kabarmanin oldugu 2, 2.5 saat demissin, ben besledikten sonra 3 saat icinde yogurdum hamuru, kabarmadi dolayisiyla, 1 gece buzdolabinda beklettim, sonra pisirdim, tadi cok guzel oldu ama ici istedigim gibi olmadi, kabarmadi, yine yapacagim. Bir de yogurmadan ekmek tarifim vardi, onda denedim mayayi, kivami tutturamamisim. Yani mayanin icindeki un ve suyu tarifte hesaba katma isini becerememisim, yine de fena aolmadi diyelim. Calismalarim suruyor, haber verecegim.
Bu haftasonu yaptim ekmekleri, cok zahmetli oldugu icin 4 tane yaptim, 2 tanesini 4 saat katlayip 4 saat kabarttiktan sonra pisirdim, 2 tanesini 12 saat buzdolabinda beklettim. Buzdolabinda bekleyenler daha eksi oldu. Her ikisi de ayni kabardi. Aslinda mayamin kabarma potansiyelini dusununce mayamdan tam verim alamiyroum diye dusunuyorum. Mayam neredeyse 2.5 katina cikiyor, ekmek 1.5 katina ulasabiliyor ancak. oneri var mi?
bizim ekmekler de ancak 1,5 misline çıkıyor, tan 2 misli olmuyor. ancak fırına attıktan sonra, son kabarmayı “oven-spring” yapıpıyor.
[…] buzdolabında benim ekşi mayalardan kalmış olanlar var. ayrıca taa sarımsaklı ekmek yaptığım günden bugüne dolap bekleyen sarımsaklı tereyağı var. onları da çıkardım. […]