yı.kı.lı.yor!
kendisi, namı diğer “Scotch Egg”
Türkçe isim bilemedik. aklımızdan geçenler: Sürpriz Yumurta / Kantin Kroket / Yumurta Kroket / Kroket Yumurta / Kaplamalı Yumurta / Bomba Yumurta / Yumurta Bombası
isim işi daha sonra. şimdi esasa gelelim:
ben yıllardır, yani Londra’daki öğrencilik günlerimden kalan bir aşkla severim bu Scotch Egg meselesini. gerçi o zaman param yetip, en şahanelerini henüz yememiştim, ama yine de hastasıydım. sonra, yani yıllar sonra bir New York seyahati sırasında, The Breslin’de, şef April Bloomfield’in restoranlarından biri, Ace otelin içinde, yine hayatıma girdi. o gün bugündür sayıklar dururum, ben bunu yapmalıyım diye.
ama işe bak ki, yapamadım. niye’si belli. Scotch Egg için gereken içi kayısı haşlanmış bir yumurtanın çevresindeki sausage stuffing yani domuz sosisi harcı bizim ülkede mümkün değil. ha, evet harcı kendim çekip hazırlayabilirim, ama o da 1 yada 2 kere yapıp vaz geçerim zahmeti sebebiyle. dolayısıyla kaldı.
sonra geçen gün televizyonda Gordon Ramsay yapıyordu, yine canım çekti. derken bir aydınlanma anı yaşadım. yumurta tamam, çevresine bizim ızgara piliç köftenin harcını kaplasam da, sonra panelesem, neden olmasın? piliç köfte harcı normal köfte harcından farklıdır, daha cıvık, daha kaygan, daha diş diş. üşenmedim kalktım, dipfrizde her daim hazır bulundurduğum piliç köftelerinden çıkardım, çözülsün diye. sonra da malı yaptım.
aman bir oldu ki!
bayılıyorum şu aydınlanma anlarına.
tabii yemedim içmedim, koşarak dükkanda da yaptım. 15 yumurta yaptık, 3’ünü biz, yani personel lüplettik. kalan 12 tane de dükkanda yaklaşık 32 saniye içinde satıldı.
şimdi, nasıl yaptığımın notları:
- tavuk kıyma ile biraz daha ekmek kırıntılı bir köfte harcı hazırlanacak. içine ayriyeten köri, çemen ve kimyon konacak.
- ekşi maya ekmeğin içi tuz, hardal tozu, değirmen karabiber, taze kekik, limon kabuğu, toz kırmızı biber, eski kaşar rendesi ile çekilecek. bilahare içine daha taze kekik, eski kaşar ve susam eklenecek.
- yumurtaya kendine yetecek kadar tuz ve ayrıca limon kabuğu rendesi katılacak. az bir suyla açılacak.
- yumurtalar organik olacak ve kaynayan tuzlu suya usturupluca indirilecek. 6 dakika. buzlu suya çıkarılıp, pişmesi durdurulacak. sonra da soyulacak.
- soyulan yumurtalar kıyma harcı ile kaplanacak. sonra da panelenecek.
- kızdırılmış sızma zeytinyağında kızartılıp, kağıda çıkarılacak.
ama bi oldu ki!
valla sanırım, April Bloomfield’inkinden bile daha iyi.
ama tabii karşılaştırma yapabilmek için, gidip onu bu yakınlarda bir daha yemeliyim.
tabii bir deneme daha yaptım: peki, kızartma yerine fırınlarsam ne olacak? malum, bizim müşteriler kızartmadan hoşlanmazlar. mesela kadınbudu köfteyi fırınlıyoruz, bana sorarsanız kızartmasından bile iyi oluyor. Scotch Egg a’la Kantin kızartması tartışmasız olağanüstü. ama fırın olanı da yine çok çok iyi. o zaman sanırım fırın versiyonla devam edeceğim. bu arada bir isim de bulmak lazım.
sahi, ismi ne olsun?
“İskoç yumurtası” demek yanlış mı olur? Dış kaplaması farklı olduğu için belki… Normalde yumurta pek sevmem ama bunu hakikaten fotoğraftan uzanıp alasım ve hüpletesim geldi.
yumurta topları
Bence böyle bir buluşa yumurtanın adı ” gel bana” olmalı :)
Yarın ben de deneyeceğim,tadını damağımda hissedebiliyorum az biraz :)
yumurta köftesi :)
bence yumurta kroket (veya kroket yumurta) konuyu en net anlatan isim olmus; scotch egg’i hic duymamis musteriler bile kafalarinda canlandirabilir “yumurta kroket”i… ama “yemegin nasil bir sey oldugunu anlatmasina gerek yok, sadece ilgi ceksin” derseniz o zaman “yumurta bombasi” tercih edilebilir…
kroket yumurta:)
Güneşli köfteler!
Supriz yumurtayi sevdim ben.