Organik Göztepe Pazarı’nda şahane bamyalar buldum. şöyle iri iri. ama iri olması kart olması anlamına gelmedi. gerçekten kütür kütür.
hemen bamya turşusu yapmaya karar verdim. bu dayanacak kışlık bir turşu değil, ama kurduktan sonra iki gün içinde yenecek kıvama geliveriyor. yani hızlı kur, hızlı ye.
mühim olan birkaç nokta var.
birincisi tabii ki esas malzeme, bu durumda bamya, gerçekten kütür olması. ikincisi de hazırlanacak salamura/turşu suyunun oranları. o yüzden ölçüyü % hesabıyla verdim, miktarlar değişse bile oranlama doğru olduğu sürece sonuç tamam olur. ekşisi de tuzu da yerinde. baharatlar mı? o kısmı keyfe keder, isterseniz değiştirin, isterseniz ekleyin, yada toptan yok edin, canınız nasıl isterse.
sonuncusu da salamurayı ateşten alacaksınız ve kaynak kaynak sebzelerin üstüne dökeceksiniz. dedim ya hızlı turşu. 2-3 gün içinde oda sıcaklığında duracak, rengi sararacak, sonra buzdolabına kalkacak, afiyetle yenecek.
şimdi malzeme:
bamya, çatal veya bıçakla delinmiş
turşu suyu :
%100 su (600 ml)
%18 elma sirkesi (108 ml)
%5,8 şeker (35 gr)
%6,6 tuz (40 gr)
1 ad limon, dilimlenmiş
5 diş sarımsak, soyulmuş
tane yenibahar
tohum kişniş
tane pembe karabiber
bamya turşusunun nasıl yapıldığının tamamını izlemek için video linki burada.
40 gr tun nedir anlayamadim
uyarı için teşekkürler. tuz olacak
Gunaydin. su orani %70 gibi bisey olmali sanirim.
total üzerinden gitmedim. suyu %100 kabul edip, ona göre oran verdim. bu ekmekçilikten kalma bir alışkanlık, orada da unu %100 kabul ederiz, diğerlerini ona göre oranlarız.
Sarimsaklarin uzeri birkac saat icinde kuflendi. Hemen buzdolabina mi koymaliydim acaba?
üzeri tamamen sıvı ile kaplı değil miydi? küf değil de yeşermeyse problem, Çin sarımsaklarında çokça oluyor. bir zararı yok, sonra sarımsağını yemiyorsunuz.
Evet haklisiniz yeserme ve sadece sarimsaklarin uzerinde (sivi kapli tamami). Dediginiz gibidir muhtemelen, sarimsaklar disinda gayet iyi durumda cunku. Tesekkur ederim.
Bamyaları delmeyi unuttum,bişey olur mu:)
turşu suyundaki oranlamayı tarif ederken ;600mlt su içine yüzde 18i kadar(108mlt)sirke v.s…şeklinde tarif etmek daha anlaşılır olur sanırım.
su artı sirke toplam 708 ml ise bunun yüzde yüzü suysa geriye kalan 0 ml sirkenin oranı yüzde 18 midir acaba,aklımda deli sorular!!!!