n’apsam diye düşünürken buldum kendimi. çarşıdan pancar almıştım, onları haşladım. ama canım klasik pancar turşusu istemiyor. başka bi’şey, ama ne?
sarımsaklı zeytinyağlı bir yoğurt hazırladım. bildiğin yoğurtla süzme, yarı yarıya. tabii tuz, bir kaç damla nar ekşisi. yeterli sarımsak. biraz limon kabuğu rendesi. bol, gerçekten bol Ayvalık sızma. yani yağın etkisiyle sos gibi olacak yoğurt, işte o kadar zeytinyağı. tabii çırpa çırpa yedirmek şart.
bu arada çok kızgın bir döküm tavada, ya da fırında, kiraz domatesleri şöyle bir hırpalamak lazım. yani pişicek de pişmeyecek. ama tavanın kızgınından rengi dönecek. domatesleri önce tuz, sarımsak, taze fesleğen, limon kabuğu ve zeytinyağı ile hazırlanan bir yağ karışımına bulamalı. ama bu yağı tavaya boca etmemeli. domatesleri tavaya, yağını da kenara ayırmalı.
tabağın dibine yoğurdu sürdüm. üstüne pişmiş-hala-tam-soğumamış ama hafifçe sirkelenmiş pancarları. aralara kiraz domatesleri. bolca tül gibi doğranmış (chiffonade) fesleğen. bir kaç damla nar ekşisi. sonra da o domateslerin yağından.
nefis.
Leave a Reply