geçen sene bir gün bir teknenin üstünde, teknenin kaptanının, bir kadın, yaptığı bir börülce yemiştim. salata desem değil, yemek desem hiç değil. bol sarımsaklı, bol ekşili.
aklıma takıldı, yaptım.
börülce bulamadım, taze fasulyeyle.
börülce/fasulyeleri ayıklıyorsun. bir tencerede bol su kaynatıyorsun. kaynayınca bol tuz. börülce/fasulyeleri içine. ayrıca bir kaç diş sarımsak ve ne karar domatesli istediğine bağlı olarak yeterli domates. ama domates(ler)i bütün atıyorsun suyun içine. kabuklu mabuklu. sadece orta göbeği alırsan iyi oluyor.
domates pişiyor da, dağılmadan çıkıyor. kabuğunu alıp, ince doğruyorsun. o suyun içine koyduğun sarımsağı da. ama sarımsak onla kalmıyor, çiğden daha bayağı bir sarımsak rendeliyorsun. bol limon suyu. şöyle iyice hissedilir ekşilikte. tuz ve bolca Ayvalık sızma.
o arada börülce/fasulyeler pişmiş oluyor, çıkarıp süzüyorsun. soğuk sudan geçirme falan yok. ama kurulamak şart. hani sulu kalıp, sosu sulandırmamalı. sıcak sıcak sosu da üstüne. ister hemen ye, ister soğusun ye. ama muhakkak ye. enfes.
Leave a Reply