evet ızgarasını tavasını biliyoruz, hepsi de ayrı nefis oluyor. ama bu başka türlü birşey. iki senedir yapıyoruz, palamutun Kantin/Şemsa hali diyebiliriz. patates, kabak, bol maydanoz, az sarımsak. şöyle sulu sulu. suyuna ekmek banılacak, kaşıkla yenilecek cinsten. yahni!
önce yahninin bazı: sıçandişi soğanları zeytinyağında, rengi dönmeden. kavurdum. içine ince kıyılmış bol taze zencefil, pul sarımsaklar. limon kabuğu, yenibahar, maydanoz sapı ve defne yapraklarıyla aromatik destek. sonra rendelenmiş domates ve su. bir miktar cangıl cungul oldu. tabii deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber. tencerenin içindeki kaynayınca küp küp patatesleri ekledim. patatesler pişince de kenara aldım.
diğer hazırlıklar/mise-en-place: ince maydanoz kıydım. kiraz domatesleri ikiye böldüm. kabakları tavla zarı büyüklüğünde küpledim. sarımsak, deniz tuzu, havanda dövülmüş karabiber, limon kabuğu ve birkaç damla limonun suyuyla zeytinyağı karıştırdım, sos gibi hazırladım. palamutları iri kuşbaşı doğradım.
son dakika: çiğ kabakları ve kiraz domatesleri tavaya koyup, üstüne yahninin bazından, tabii suyuyla. ısınıp, kaynayınca çok çok az sarımsaklı zeytinyağından, dövülmüş karabiber ve tuzladığım balıkları da tavaya. ilk 30 saniye balıklara dokunmuyorum, parçalanmasın diye. sonra, tercihan, tavayı sallayarak tüm malzemenin karışmasını sağlıyorum. balık dediğin zaten hemencecik pişiyor. toplamda 1 dakikayı ya geçer ya geçmez. ateşten almadan hemen önce bol maydanoz. maydanozlar pişmeyecek. tabağa koyunca üstüne sarımsaklı yağdan, dövülmüş karabiber. bir de yanına ızgarada kızartılmış, sarımsak sürtülmüş ekşi maya ekmek.
Yağmur olmasa beni kimse tutamazdı herhalde şu anda:(
sabah erkenden balık almaya gıttım…donerken senın mail’in geldı…zavallı palamutlar ızgara olmaktan kurtuldular :))) senın tarıfını denemek ıstıyorum….elıne saglık