yılın o zamanı geldi.
bu aşure konusu hassas. hiç kimse diğerininkini beğenmez. başkalarınınkinde daima bir kusur olur. benimki de onlardan, kusur aramak serbest. kusur ararken daima işin özü kaçıyor. hani, berekete şükretmek, hani, bereketin paylaşılması?
ben Kantin’de 5 sene evvel başladım, koca bir kazanla aşure kaynatmaya. hem müşterilerimize verdik, hem de bütün mahalle esnafına kase kase dağıttık. niyetim bu sene de devam. bu sene ve her sene. hiç bir zaman tam aşure gününü tutturamayız, yoğunluğa göre öncesinde yada sonrasında bir zamana denk gelir. ama aşure ayını kaçırmayız. geçen sene 2 kazan kaynattık, bakalım bu sene n’olacak? dileğimiz hep aynı: “bereketiniz, bereketimiz bol olsun!”
AŞURE
1 kg buğday
100 gr pirinç
1 kg armut
1 kg elma
500 gr kuru fasulye
500 gr nohut
2000 gr kestane
250 gr kuru kayısı
250 gr kuru incir
250 gr kuru sarı üzüm
250 gr portakal kabuğu
100 gr kuş üzümü
1 ad çubuk tarçın
1,5 kg toz şeker
tuz
süs için : nar içi, kabuksuz badem, fındık, ceviz, susam, çöreotu
1 gece önce:
- buğdayları ovuşturarak sıcak suyla yıkayın.
- üzerini 4-5 parmak geçecek kadar suyla bir tencereye koyup, bir taşım kaynatın. köpüğünü alın.
- kaynayınca süzüp, tekrar yıkayın.
- yine üzerini 4-5 parmak geçecek kadar, ama bu sefer iyi suyla bir tencereye koyup, bir taşım daha kaynatın. köpüğünü yine alın. ve kenara alıp dinlenmeye bırakın.
- nohut ve kuru fasulyeyi de yıkayın. ıslatın.
- kestaneleri haşlayıp, soyun.
sabah:
- nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.
- kuru kayısı, kuru incir, kuru sarı üzümler ve kuş üzümlerini de yıkayın ve iyi suyla ıslatın.
- iyice şişmiş buğdayları, pirinç ekleyip tekrar ateşe koyun. gerekiyorsa üstüne iyi su ekleyin. tencerenin kapağı açık olarak, arada köpüğünü de alarak, orta-kısık ateşte pişirmeye koyun. arada karıştırmayı unutmamak lazım –> dibi tutmasın. buğday uzun uzun pişecek. bu miktarda buğdayın aşureye dönmesi 4-6 saat alır. hızlandırırsanız dibi tutar. ağzı açık piştiği için kenarda kaynayan içme suyu bulundurmakta fayda var, zaman zaman içine eklemek gerekecek. –> baştaki su miktarı yetmez.
- portakal kabuğunu beyazı hiç kalmayacak şekilde hazırlayıp, ev eriştesi gibi kesin. çok uzun olmasın –> kaşığa sığacak! buğdaylara katın.
- elma ve armutların kabuklarını soyup, küp küp kesilmiş olarak buğday tenceresine ekleyin.
- nohut ve kuru fasulyelerin pişince suyunu süzüp, kabuklarını ayıklayın.
- ıslanıp şişmiş kayısıları 4’e / 5’e bölün.
- ıslanıp şişmiş incirlerin çekirdeklerini temizleyip, 4’e / 5’e bölün.
- kayısı, incir, sarı üzümleri ve kuş üzümlerini içinde bekledikleri sularında bir taşım kaynatın.
- buğdayın kıvamını bulmasına yakın, yaklaşık ½ saat önce kayısı ve üzümleri suları ile birlikte fokurdamakta olan buğday tenceresine ekleyin.
- aynı zamanda kuru fasulye, nohutları ve kestaneleri de ekleyin.
- 10-15 cm uzunluğunda çubuk tarçın da ilave edin.
- son 10 dakika da incir ve kuş üzümlerini de katın.
- şekeri ilave edin ve karıştıra karıştıra yedirin. tamamen eriyince ateşten alın.
- bir çimdik tuz atıp, karıştırın.
- çubuk tarçını içinden çıkarın.
- ılınınca kaselere paylaştırın.
- tamamen soğuyunca süsleyip, servis edin.
Umarım burada duyurursunuz Kantin’in aşure gününü … Sevgiler
Pörfekt!!
Yine kocaman bir teşekkür Şemsa’cım,
Merhaba,
Ben ek olarak birkac karanfili bir tulbente sarip icine atiyor ve inmesine yakin aliyorum.Tarcinla bulusunca harika bir tat cikiyor.