Antep’e gelip, katmer yememek olmaz. hatta, sadece tek bir yerle sınırlı kalmak da olmaz. kendimi bu konuda feda etmeye karar verdim ve sırayla önerilen yerlerin hepsini denemeye başladım. ne fedakarlık ama!
#1 Akşam Simit Fırını
hazır bir katmerdi. sipariş üzerine tazecik o anda yapılmamış olması tek zayıf noktasıydı. yoksa inceliği, içinin kaymak-fıstık karışım dengesi ve şekerinin abartılı olmayışı çok bana göreydi. ‘bana göreydi’ dememin sebebi, bu işin uzmanı değilim, buraların yerlisi hiç değilim, onun için, ancak ve ancak, sadece kendi ağız tadıma göre değerlendirebilirim.
#2 Aşina
elimizdeki tek tarif Emniyet Müdürlüğü’nün karşısında olduğuydu. önce Google map’den Emniyet’i bulduk, sonra da karşısındaki Aşina’yı.
ilk görünüş ‘özenti’ bir yer hissi uyandırdı bizde. yine de oturup, siparişi verdik. birer de çay. biraz sonra geldi. taş fırında çıtır çıtır kızarmış, lokum gibi. insan kendini tutamıyor. ama yerken farkettim ki, fazla şekerli, biraz da ağır.
#3 Orkide Pastanesi
İzmir için Reyhan Pastanesi neyse, Antep için de Orkide sanırım o. biz katmeri için geldik. içimdeki İstanbul’dan olmanın verdiği ‘özenli’ yerleri ‘özenti’ görme yatkınlığıyla, kısaca kibir diyeceğim o lüzumsuz hisle, hafiften burun bükerek girdik içeriye. hele müşteri cinsini de görünce, eyvah. sanki sadece döküntü yerlerde gerçek lezzet bulabilirmişim gibi. ama dedim ya, kibir bu, lüzumsuz. insanı yanlış yönlendiriyor. Orkide sayesinde kendime ders çıkardım
katmeri, incecik, gevrek, bol malzemeli, dayanılmazdı. yedikçe yedik. sonrasında kaç zahter içtim bilemiyorum.
#4 Zekeriya Usta
çarşı içinde ufak bir dükkan. iki dükkan yan yana. yine de ufak. Zekeriya Usta ciddi yaşlı ve orada. hala. oğlu da var, işlerle ilgileniyor. dar bir sokakta, sokağa da masalar atmışlar. sürekli insanlar gelip gidiyor. hem bizim gibi turist var, hem yerlisi. fırının başında sürekli bir usta katmeri hazırlıyor, diğeri pişiriyor. durmak yok.
bu şu ana kadar yediklerimizden hepsinden farklı. yine incecik, ama daha kuru bir katmer. kuru dediysem de göreceli. çıtırlığına çıtır, ama pişerkenki bolca yağdan ileri gelen cins bir çıtırlık değil bununki. kaymağı en çok bu katmerde hissediyorsun. diğerlerinde fıstık baskın. burada bir denge var. şekeri kıvamında.
sonuç: Akşam Simit Fırını ile Zekeriya Usta’nın harçları bana göreydi. sadece fıstığa abanmayıp, kaymağın da hissedildiği katmerlerdi. çıtırlık ve incelik açısından Orkide pastanesinin eline su dökülemez. ama harcını abartmış olmalarını ve yağ miktarını tercih etmem. iyi’nin de fazlası fazladır.ama tabii o çıtırlığa erişmek için de o yağa ihtiyaç var, bilirim.
aslında hepsinin iyi taraflarını alıp, bir araya getirmek lazım. ama onun için de, katmerin ustası olmak şart. ben olmadığıma göre, sadece buradan ukalalık yapabilirim. sonuçta, öyle yada böyle, hepsi ayrı ayrı zanaatının ustaları tarafından yapılmış, saygı duyup, şükretmek lazım, hala böylesini uğraşıp yapanlar var diye. el maarifeti-ustalığı gereken her konuda olduğu gibi, bu da yitip gidecek diye korkarım.
şahsi fikrime gelince, ben Zekeriya Usta’nınkini tercih ederim. ama biliyorum ki, pek çokları için Orkide daha doğru bir seçim olur.
Ankara denen şehirde bu lezzetli yiyecek bulunmaz. çok ara ama çok zor. keşke biz de gidebilsek oralara.
sevgiler
gorki
[…] Turkish readers can read the Antep katmer rankings on Şemsa’s blog here. […]
yutkunmaktan okuyamadım! hemen antep gezi planlarına başlıyorum! :)
Şemsa Hanım, daha fazla bu işkenceye devam etmeyin artık, nolur! :)
bence de ya katmer olayı beni bitirdi:((
Dun gece Gaziantep’den geldim. Aksam Simit Firin’i ve Asina’yi gitmeden once duymamistim. Duysam oralarada giderdim. Fakat su kadarani soylemeliyim ki Zekeriya Usta’nin katmeri katmer degil bambaska birsey. Bu kadar guzel dengeli bir katmer yememistim. Ne cok yagli, ne cok fistikli, ne cok sekerli, ne cok kaymakli. Tek kelime ile muhtesemdi. Katmer baska nerelerde yapiliyor bilmiyorum ama herhalde dunyanin en iyi katmeri budur! Orkide’de yedim. Istanbul’da yediklerimin en iyisi gibiydi. Cok fazla fistik vardi. Kitiri ve incelegi guzeldi. Yagida belki biraz daha az olabilirdi. Eger not verseydim Zekeriya Usta’ya 10 uzerinden 11, Orkide’ye 10 uzerinden 7 verirdim.
Burayi okuyupta Gaziantep’e gitmeyi dusunenler, asagidaki listeyi yaparlarsa bana cok dua ederler :)
1-Sabah erkenden Metanet Lokantasinda Beyran corbasi (HARIKA)
2-Zekeriya Usta’da katmer (OLAGANUSTU GUZEL)
3-Halil Usta’da kebap (SALATASI SAHANE)
4-Imam Cagdas’ta lahmacun (KELIMELER YETMEZ ANLATMAYA) ve Ali Nazik (BOYLESINI HIC YEMEMISTIM)
5-Tahmis Kahvesinde Menengic kahvesi
6-Kocak’ta yas baklava (COK BAKLAVA SEVMEM FAKAT COK GUZEL)