bu da Alanur’dan. Mersin taraflarının bir çorbası. tarifi annesinden aldık. gerçi Alanur iki sene önce bunun çorba olmayan halini, yani su ve buz eklenmemiş halini yapıp, mercimek köfte gibi form verip, hazırlardı; hem yerdik hem satardık. bak iyi hatırladım, şunu tekrar yapalım. Ali Usta hadi!
BATIRIK
6 porsiyon
2 su bardağı İnce bulgur
1 büyük baş Kuru soğan, rendelenmiş
¼ su bardağı Yerfıstığı
1/3 su bardağı Susam
½ su bardağı Domates kurusu veya 8-9 adet domates
1 bağ Nane
1 bağ Maydanoz
6-8 adet Yeşil sivri biber
6 adet Salatalık
1/2 bağ Taze soğan
8-10 yaprak Taze fesleğen
Limon
Tuz
- Yer fıstığı ve susamı kavurup, macun oluncaya kadar robottan geçirin.
- Kuru domates kullanıyorsanız, sıcak suya ıslayın, domates kullanıyorsanız robottan geçirin .
- Bulgur, susam ve yer fıstığı macununu ve rendelenmiş soğanı tepsiye koyup yoğurmaya başlayın.
- Bulgur hafifçe yumuşayınca kuru domatesi/domates püresini azar azar ekleyin. Her eklemeden sonra yoğurun. –>Bulgur yumuşak olacak, ama ezilip çamur olmayacak.
- Kıyılmış maydanoz, kıyılmış nane, tavla zarı gibi doğranmış salatalık, ince kıyılmış taze soğan ve yine ince kıyılmış yeşil biberi de ekleyip harmanlayın.
- Limonunu ve tuzunu ayarlayıp, soğuk su ve buz ekleyin. İnce kıyılmış fesleğeni de katın.
- Yanında yağlı marul ile servis yapın.
Merhabalar,
Bloğunuzu tesadüfen buldum ama hergün girmeden duramıyorum anlatımınıza ve içten ve severek yemek yapışınıza, kendinize özel tarzınıza bayılıyorum.Tabi ki kantininizin olması malzemelerinizin bol ve elinizin altında olması odun fırınınız.. hepsi bir harika ve yemeği de yaparken ayrı bir zevk veriyordur diye düşünüyorum.
Ve ben batırığı görür görmez yorum yazamadan duramayacağım.Ben de Mersin’liyim. Batırığı çok severim ve sık sık yaparız.Bir ilave yapmak istiyorum.Kuru domates veya domates değil tam tersi domates mutlaka vardır olmazsa olmazı çünkü. Domates kurusu ilavesiyle (Dövülmüş olacak üzerine kaynar su dökülecek) daha da lezzetlenir. İstenirse marula ilave veya tercih haşlanmış lahanayı küçük küçük doğrayıp ilave edebilirsiniz, hatta taze bağ yaprağını haşlayıp yine küçük küçük doğranıp ilave edebilirsiniz.Afiyet olsun.
Sevgilerimle……
SEVGİ
Sevgi Hanım,
Batırık bende de heyecan uyandırıyor, bayılıyorum. Tarifi, kendisi de Mersinli olan Ali Usta (Alanur) ve annesinden aldık. Ben onlar nasıl tarif ettiyse yazdım. Domates konularında bir ekleme/çıkarma yapmadan tarifi aktardım. Tek müdahalem, lahana konusunda oldu. O da domates mevsimiyle lahana mevsiminin çakışmaması sebebiyle. Doğrusu Mersinliler’in arasında kalmak istemem :)) Ama sürekli yapılsın, sürekli yiyebileyim isterim.