aslında palamutlar tam da konfit sayılmazlardı. tamamen yağın içine gömülüp, yok olmadılar. daha çok yarı bellerine kadar zeytinyağında piştiler. neyse önemi yok. geçen akşam fırında takoz palamutları zeytinyağı, tuz-karabiber ve maydanozla pişirmiş, kendime şöyle bir ziyafet çekmiştim. yanında da tam balık salatası, bildiğin kıvırcık, taze soğan, dereotu ve turp. tabii bol limonlu, ekşili tarafından. işte o akşamın balığı bana fazla gelmişti, ben de ayıklayıp, löp parçalar halinde kendi yağının içinde buzdolabına kaldırmıştım.
işte bu gün, o palamutlarla kendime nefis bir bayram öğünü hazırladım.
kaçtır denemek istiyordum, quinoa/kinoa almıştım, evde raf bekliyordu. biraz internetten araştırdım, nasıl pişirilimesi gerekiyor diye, sonrası kolay oldu. öncelikle kinoayı pirinç ıslar gibi, kaynak suyla ısladım. bir yarım saat sonra süzüp, iyice yıkadım, şöyle ovuştura ovuştura. sonrası da oldukça pilav gibi. zeytinyağında iyice süzülmüş kinoaları çeviriyorsun, hiç suyu kalmıyor, hafiften de çıtırdıyor. içine 1-e-1,5 kaynayan su kattım. internet genelde 1-e-2 veriyor ölçü olarak, ama ben, kaynak suyla ıslamama ve uzun uzun kavurmama güvenerek, 1,5 ölçü su koydum; haklı da çıktım. kinoa kapağı kapalı olarak pişip, suyunu çekince, hatta pilav gibi göz göz olunca, bir dem bezi örttüm, altını da mum gibi kıstım. 7-8 dakika sonra da altını tamamen kapayıp, 10 dakika daha, öylece demde beklettim.
o arada da diğer malzemeyi hazır ettim. herşeyi karıştıracağım kabın içine bolca limon suyu sıktım. yeterli zeytinyağı, az sumak, bolca kavrulmuş susam, dolmalık fıstık, taze çekilmiş karabiber, taze soğan, incecik dilimlenmiş fındık turp ve yine incecik kıyılmış kıvırcık da koyunca bazım hazır oldu. içine henüz ılık kinoayı ekleyip, karıştırdım. bir kaç löp parça palamutu kenara ayırıp, palamutları da kattım. tabağa koyunca da son bir kaç löp parçayı da üstüne yerleştirdim.
hem balık salatasının o ekşili baharlı tadı, hem kinoanın topraksılığı, hem de balığın lokumluğu. şahane bir bayram öğle yemeği oldu. sanırım bundan sonra sık sık kinoa yaparım, evdeki malzemeye göre de çeşitlendiririm.
iyi bayramlar.
Quinoayi ilk defa Peru’ya yaptıgım bor gezide tatmıştım. Bayilmistim. Yanıma aldığım bir torba quinoayi denedim. Kereviz ve patates ile çok iyi gitmişti. Ancak şimdi bu tarif ile denemek isterdim.. Ancak bu güzelim kinoayi bulmak zor. Siz nerede buldunuz merak ettim.. Herhalde memleket dısında??
Sevgiler,
Selda
Buradan, Macro’dan aldım. Dimyat diye bir Türk firması herhalde ithal edip, paketlemis.
Ne güzel birileri akıl etmiş demek.. Hemen almalı:) teşekkürler..
[…] https://kulaktandolmatarifler.wordpress.com/2012/10/25/palamut-konfit-quinoa/ tarifteki gibi pişirdik ve dinlenmeye bıraktık. bir gün önceden suya basılmış nohutları […]