palamut diye ölüyorum. çok özlemiştim anlaşılan. Kantin’de salatası, akşama evde fırını.
Alanur, Tolga, Nihal ve Aslı geldiler, “palamut yapalım mı bahçede?” davetiyle. abartmadan, ama palamutta doyacağımız bir mönü olsun istedim, ‘palamutları-tavada-mı-yapsam,-n’apsam’ diye kafamda çevirirken, gözümün önünde bir fotoğraf belirdi. bir fırın tepsisi, içinde patatesler, palamutlar, kabuklu diş sarımsaklar, defneler. o hızla eve geldim, hazırlığa başladım, bir baktım sarımsak yok. EVDE SARIMSAK YOK! tarih böyle birşey yazmadı, evde sarımsağın olmadığı bugüne kadar sanırım hiç olmadı. neyse, madem öyle, mecburen yön değiştirdim, iyi de oldu. iyi ne kelime, şahane oldu!
patatesle balığı aynı tepside birarada istiyorum, ama aynı zamanda pişmezler. beraber koysam, patates pişene kadar balıklar taş keser. o zaman, ben de patatesleri önceden taze zencefil, taze kişniş, deniz tuzu ve zeytinyağı ile fırınladım. tamamen piştiklerinde fırından çıkardım, öylece beklemeye aldım. taa ki, sofrada sıra balığa gelinceye kadar. bu arada balıkları yıkayıp, süzdürüp, önlü arkalı tuzlamıştım.
zamanı gelince tepsiyi patateslerde beraber tekrar fırına attım. hem patatesler ısındı hem tepsi kızdı. sonra palamutlar aralara dizdim, jülyen/julienne zencefilleri ve taze kişniş yapraklarını serpiştirdim. bir fırt da değirmen karabiber. iyice kızgın fırına attım. çok değil, herhalde 7 dakika falan. o arada salatayı sosladım, servis kabını çıkardım, tamam oldu.
çıkan balıkları servis tabağına aldım, biraz daha taze kişniş yaprağı serpiştirdim, hepsinin üstüne de deniz tuzu ve tepsinin dibinde kalan şiddetle aromatik yağdan gezdirdim.
kimin aklına gelirdi zencefille kişnişin palamuta bu kadar yakışacağı. bir de patatesler çıtırdak, balıklar da sulu kalınca, başka türlü nefis oldu.
Gozlerime ziyafet oldu bu palamut postunuz, elinize saglik:) Simdi yollara dusup arayacagim Ingiltere’de, umuyorum yakalarim :) Selamlar, Ozlem
[…] da anlaşılacağı üzere, dün akşam palamut yedim. aynen geçenlerde yaptığım gibi, ama bu sefer takoz değil de fileto. palamutu balıkçıya özellikle yiyeceğimden fazla […]