enginar mevsimi resmen başladı!
henüz enginarlar zeytinyağlı yapılacak boyda değil. en azından lokantada bir porsiyon yapmaz. evde pişirilip, ikisi tek porsiyon olarak gövdeye indirilebilir, ki ben, şahsen, öyle yapıyorum. durum bu olunca, eh, artık enginar pişirmezsem de çatlayacağım, enginarlı tencere yemeklerini devreye soktum. ilki de enginarlı sulu köfte oldu.
kıymayı ince bulgur ve dereotuyla yoğurup, top top köfteler yaptı Bayram Usta. sonra da onları fırınladı. ben sıçan doğranmış soğanları kavurarak işe başladım. limon kabuğu ve bolca taze fesleğen yapraklarıyla. soğanlar yumuşayınca tavuk suyu ekledim. kaynayınca arpacık soğanları, onların pişmesine yakın da patates ve köfteleri ekledim. son 15 dakikada enginarları, son 3’de ise sultani bezelyeleri.
bu arada kenarda terbiyeyi hazır ettim. yumurta sarıları, limon suyu ve kabuğu, dereotu, taze fesleğen, sarımsak, dövülmüş karabiber, biraz zeytinyağı, biraz çiğ krema. yemeğim hazır olunca, alıştırarak bağladım. tabağa koyunca da, ilaveten fesleğen ve dereotu yaprakları, deniz tuzu, taze çekilmiş karabiber. işte, ruhuma göre, yemek. yaşasın enginar!
P.S. Cenk’in çektiği fotoğraf benimkine 5 basar; buradan bakabilirsiniz.
ağzım sulandı…ele sağlık, gövdeye bereket:)
Şemsa Hanım yine harika gorunuyor. Sorum şu; enginarların yapraklari sanirim duruyor ikiye bolunmus ortadan. Tüylu ve dikenli kismi icindeki cikardiniz mi acaba!
bebek enginarları sadece ikiye böldüm, içlerini yada yapraklarını almadım. o kadar ufak olunca, tüy veya diken olmuyor zaten.
Mmm nefis gorunuyor. Çiğ krema dediğiniz bildiğimiz kaymak m’ola? :) bir de bulgurlu kofte firinda susuz nasil pişiyor, takır takır olmaz mı? Tavuk suyuna girince kendini buluyor heralde.
çiğ krema çiğ kremadır. kaymak tamamen farklıdır. çiğ krema bulamıyorsanız kullanmayın, bu tarif için dünyanın sonu olmaz. :))
bulgurlu köfteyi tavada da kızartabilirsiniz. tamamen pişmiyor, dışı kızarıyor, suya atınca da pişiyor. hiç takır takır olmuyor.
ellerinize sağlık , bu yemek pişirmek değil başka birşey tebrikler
Semsa !
“Kantin’in sahibi Şemsa Hanım’ın nefis tarifini denedik “diyerek bir gün menüme
koyabilir miyim ? diye soruyorum sana !
Perim Ben:) Istasyon’un sahibi Ayvalık’tan arkadasın !
Abes bir soru mu bu ?
PES diyorum bu tarife. Bir sürü diğer yaptığın her yemeğe dediğim gibi.
Ellerine sağlık arkadaşım !
Lütfen koy Perim’cim, mutlu olurum. :)))
Bu yemeği yaptım. Muhteşem oldu… Çok teşekkürler. Şimdi gözüm enginarlı tabulede :)
Denedim,uzun zamandir bu kadar sahane bir lezzet ne pisirdigim bir yemekte ne de bir baskasinin mutfaginda yakalayamamistim .
Cok tesekkurler.
PS;Bezelyem yoktu, biraz kabak ve az yerelmasi koydum rengi ve ahengi uydu
Şemsa hanım bu akşam pişirdim bizimkilere, nefis oldu:) enginar yemeyen oglum ve esim de zevkle yediler. Ben annemin enginar yemegini animsadim, aromalar nefis bir uyum getirdiler:) tesekkurler ve ellerinize saglik.
[…] haftalarda nefis bir öğle yemeği (enginarlı ve sultani bezelyeli sulu köfte; tarifi şurada) sonrasında alt kata uğrayıp son kalan ekşi mayalı ekmeklerden […]
Merhabalar. Verdiginiz tarif ve onu uygulayanlarin olumlu yorumlari sayesinde nihayet enginar ile aramdaki buzlar eriyecek gibi :) Ancak, sonucun husran olmamasi icin, kullandiginiz malzemelerin miktarlarini da rica edebilir miyim? Teskkurler.
Bu blogda tatlılar hariç pek de miktarlı tarifler vermiyorum. Daha çok yemekleri anlatmayı ve becerebilirsem bende yarattıkları heyecanı pas edebilmeyi amaçlıyorum. Onun için lütfen kusuruma bakmayın.
Cevabiniz icin tesekkurler. Blogunuzu ilk ziyaretimdi ve prensipleriniz hakkinda bir bilgim yoktu. Vaktinizi aldigim icin asil siz kusura bakmayin.
[…] sürekli yazılarını takip ettiğim ve çok beğendiğim Şemsa Denizsel’in bloğunda Enginarlı Sulu Köfte tarifini görünce muhakkak denemem gerekli diye düşündüm. Bahar demek enginar demek benim için […]
Bebek enginar bulamiyorum ben nereden alabilirim ? :(
bebek enginara takılmayın. eğer varsa koyarsınız. enginarcılara sormak lazım. bebek olanlar her zaman bulunmuyor. tamamını bildiğimiz enginarla yapabilirsiniz. ama ne yaparsanız yapın, sakın o konserve enginar kalbi denen şeyi bu yemeğe sokmayın.
kolay gelsin.
gecen hafta normal enginarla yaptim nefis oldu da bebek enginar ile de denemek istedim daha hos gorunuyor :) Konserve konusunda iciniz rahat olsun! ;)
Her yemeğinizde yaratıcılığınızın konuştuğunu biliyorum ama bu defa gerçekten hem damağıma hem yemek anlayışıma çok çok uymuş bir yemek. Ellerinize sağlık
merhaba,
bu aksam enginarlı sulu köfteyi yaptım. birkaç malzeme eksiğine ve değişikliğe rağmen nefis oldu. klasik enginar tariflerinin dışına çıkıp, yerken de bu kadar keyif alabilmek çok iyi oldu. soframa bir çeşit daha yemek kattığınız için çok teşekkürler.